bato-adv
bato-adv

(عکس) جیمز وب، جزئیات خیره‌کننده‌ای از کهکشان مارپیچی «فانتوم» را ثبت کرد  

(عکس) جیمز وب، جزئیات خیره‌کننده‌ای از کهکشان مارپیچی «فانتوم» را ثبت کرد  

ناسا و آژانس فضایی اروپا اعلام کردند: «دید تیزبین جیمز وب، رشته‌های ظریفی از گاز و غبار را در بازو‌های مارپیچی بزرگی که از مرکز این تصویر به بیرون می‌پیچد آشکار کرده است.»

تاریخ انتشار: ۲۳:۴۳ - ۰۹ شهريور ۱۴۰۱

جیمز وب، در تصویر تازه‌ای که از سوی ناسا و آژانس فضایی اروپا منتشر شده است، جزئیات خیره‌کننده جدیدی از تکه‌ای از کیهان را در فاصله ۳۲ میلیون سال نوری از ما فاش کرده است.

یورونیوز نوشت: فناوری فروسرخ این تلسکوپ که در دسامبر ۲۰۲۱ به فضا پرتاب شد، امکان دید واضح‌تری از کهکشان معروف به «فانتوم» را فراهم کرده است.

ناسا و آژانس فضایی اروپا اعلام کردند: «دید تیزبین جیمز وب، رشته‌های ظریفی از گاز و غبار را در بازو‌های مارپیچی بزرگی که از مرکز این تصویر به بیرون می‌پیچد آشکار کرده است.»

این دو نهاد معتبر فضایی در بیانیه‌ای گفتند: «فقدان گاز در منطقه مرکزی منظره‌ای از خوشه ستاره‌ای را در مرکز کهکشان نشان می‌دهد.»

این جرم آسمانی چرخان که به‌طور رسمی ام۷۴ (M۷۴) نامیده می‌شود در صورت فلکی حوت در فاصله ۳۲ میلیون سال نوری از زمین قرار دارد.

صورت فلکی حوت نخستین بار در سال ۱۷۸۰ میلادی کشف شد. قطر آن ۹۵ هزار سال نوری است و تخمین زده می‌شود که حدود ۱۰۰ میلیارد ستاره را در خود جای داده باشد.تصویر جیمز وب، زائده‌های درخشان سفید، قرمز، صورتی و آبی روشن، غبار و ستارگان کهکشان را نشان می‌دهد که در اطراف یک مرکز آبی روشن می‌چرخند و همگی در پس زمینه تاریک فضای عمیق قرار گرفته‌اند.

(عکس)

رنگ قرمز نشان دهنده گرد و غبار است، اما رنگ نارنجی روشن نشان دهنده گرد و غبار داغ‌تر است. هسته اتمی آن و ستارگان جوان به رنگ آبی است و ستاره‌گان قدیمی‌تر به رنگ سبز و فیروزه‌ای مشخص شده‌اند. لکه‌های صورتی نشان دهنده تشکیل ستاره است.

تلسکوپ هابل پیش از این از این کهکشان عکس گرفته بوده که بازو‌های آبی و صورتی مارپیچی کهکشان را به تصویر می‌کشید، اما در عوض مرکز درخشان آن به رنگ زرد بود. هابل با استفاده از دوربین پیشرفته خود تصاویر واضحی در طول موج‌های فرابنفش و مرئی از این کهکشان گرفته بود.

ترکیب داده‌های تلسکوپ‌ها در طیف الکترومغناطیسی به دانشمندان کمک می‌کند تا شگفتی‌های نجومی را بهتر درک کنند.

ناسا و آژانس فضایی اروپا گفتند که کهکشان فانتوم «هدف مورد علاقه اخترشناسانی است که منشا و ساختار مارپیچ‌های کهکشانی را مطالعه می‌کنند.» این دو نهاد اضافه کردند، تصویری که جیمز وب گرفته به آن‌ها کمک می‌کند «درباره نخستین مراحل تشکیل ستاره در کیهان بیشتر بیاموزند» و اطلاعات بیشتری درباره ۱۹ کهکشان ستاره ساز نزدیک به کهکشان راه شیری کسب کنند.

(عکس)

توانایی وب برای دریافت طول موج‌های طولانی‌تر نور به دانشمندان این امکان را می‌دهد تا مناطق ستاره‌زایی را در کهکشان‌هایی مانند کهکشان فانتوم مشخص کنند.

در این بیانیه آمده است: «ستاره‌شناسان همچنین از این تصویر برای نشان دادن دقیق مناطق ستاره‌ساز در کهکشان‌ها، اندازه‌گیری دقیق جرم و سن خوشه‌های ستاره‌ای و به دست آوردن بینشی درباره ماهیت دانه‌های کوچک غبار در حال حرکت در فضای بین ستاره‌ای استفاده خواهند کرد.»